Zdravé recepty pro těhulky - proti otokům

Otoky, věc trápící téměř všechny těhotné ať v létě či zimě. S postupem dne se zhoršují i otoky, ale přes noc většinou naštěstí opět vymizí. Největší problémy bývají na konci těhotenství. Co můžeme udělat, abychom jejich riziko i projevy co nejvíce minimalizovali? Snažit se dostatečně hýbat (skvělé jsou procházky). Dostatečně odpočívat a podporovat žilní návrat častou polohou nohou vzhůru a nošením kompresního prádla. Nesedět příliš dlouho v jedné pozici. Masáže nohou jsou skvělé. Ale kromě těchto věcí můžeme v pozitivní podpoře využít i stravu. Je třeba dodržovat pitný režim. Omezte kávu, čaj a kofeinové nápoje, které vás sice odvodní, ale otoky se nezmírní. Ve stravě je třeba dbát a dostatečný přísun kvalitních bílkovin, stejně tak jako draslíku, sodíku, vitamínu C a E. Snažte se snížit příjem soli a cukru (s tím souvisí i nedoporučení konzumace vysoce průmyslově zpracovaných produktů, které jsou plné soli, cukru a chemických látek). Vhodná je tedy pestrá strava s dostatkem masa, vajec, luštěnin a i mléčných výrobků.

 

1_1

POLÉVKA

SLEPIČÍ KRÉMOVÁ POLÉVKA 

Ingredience na 6-8 porcí:

  • slepice - 1,5l vývaru, vařené slepičí maso
  • cibule
  • 2 mrkve
  • 2 menší petržele
  • 1/5 pórku
  • 100ml smetany na vaření
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • plátek másla

Postup: Ze slepice si připravíme vývar, tak že ji pouze samotnou uvaříme asi v 1,5-2 litrech vody dle zvyku v klasickém, pomalém či papinově hrnci. Vývar přecedíme a vyndáme vařenou slepici, ze které obereme maso. Na kousku másla orestujeme cibulku, poté pokrájené mrkve, petržele i pórek. Vše orestujeme, přidáme dvě hrsti obraného masa (ještě jednu menší hrst si necháme stranou na později, zbytek masa využijeme na jiné vaření nebo lze zamrazit) a trošku muškátového oříšku, zalijeme asi 1,5 litrem slepičího vývaru a vaříme do změknutí zeleniny. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme smetanu. Ochutnáme a případně osolíme či opepříme. Podáváme s orestovaným slepičím masem, které jsme si nechali stranou a na závěr ho připravíme na pánvi.

Tip: Jedná se o velice výživnou hustou polévku, která vydá za hlavní jídlo.

 

2_1

HLAVNÍ JÍDLA

TELECÍ KOTLETY NA ROZMARÝNU S CITRÓNOVOU KŮROU

Ingredience na 2 porce:

  • 2 telecí kotlety
  • citrón
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • plátek másla
  • sůl, pepř
  • možná příloha: zeleninový salát z rajčat, černých oliv, avokáda, parmezánu a grilovaný salát pak choi

Postup: Kotlety si očistíme, trošku nařízneme u kosti, ať se nám nekroutí a jdeme marinovat. Maso osolíme a opepříme, kůru z jednoho citronu si oloupeme škrabkou (pouze žlutou část) a dáme na maso, pár snítek rozmarýnu a olivový olej, kterým vše spojíme a necháme hodinu marinovat. Následně pečeme na rozpálené pánvi asi 5 minut z každé strany, kontroluje propečení pomačkáním na maso, ať ho nepřepečeme. Poté dáme maso na chviličku odpočinout mimo pánev do alobalu. Do výpeku dáme plátek másla a připravíme si tak sos. Příloha je volitelná dle chuti. Já použila zeleninový salát z rajčat, černých oliv, avokáda a parmezánu. Doplněno pak choi salátem, který pouze pokapeme olivovým olejem a z každé strany pár minut ogrilujeme, na závěr osolíme. Nakonec už jen vše naservírujeme a využijeme i šťávu, kterou nám maso pustí v alobalu.

 

3_1

SALÁT Z ČERNÉ ČOČKY

Ingredience na cca 3 porce:

  • 200g černé čočky
  • 200g dýně hokaido
  • 1/3 zeleného grepu
  • 150g rukoly
  • sůl, pepř

Postup: Dýni, ač není nutné, je lépe oloupat. Nakrájíme jí kostičky a dáme vařit do vody cca na +é minut. Je třeba ohlídat, abychom neměli z dýně kaši. Čočku propláchneme a vaříme al dente asi 25 minut. Poté scedíme a dáme do misky, přidáme dýni, rukolu, trošku osolíme, opepříme, loupeme grep a rozdělíme na menší kousky. S grepem pracujeme nad miskou, aby nám šťáva stékala dovnitř, čímž dělá zálivku. Nakonec vše pomocí vidliček opatrně promísíme. Salát můžeme servírovat jako hlavní jídlo, nebo jako přílohu.

Tip: Černá čočka, beluga, je označována jako vegetariánský kaviár a oplývá mnoha kladnými výživovými hodnotami. Především pozitivně ovlivňuje matabolismus glukózy a obsahuje důležité aminokyseliny pro regeneraci svalových buněk.

 

4_1

VAJÍČKA V PAPRIKOVÝCH HNÍZDECH

Ingredience na 2 porce:

  • 4 vajíčka
  • cibule
  • červená kapie
  • bílá paprika
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Očistíme si zeleninu, nakrájíme na středně velké kousky a dáme restovat na trochu oleje. Po mírném změknutí vytvoříme se zeleniny na pánvi „hnízda“. Jde o to udělat malé hromádky s důlkem uprostřed, do kterého klepneme vajíčko, osolíme, opepříme a necháme udělat vajíčko.

Tip: Takto lze využít téměř jakoukoliv zeleninu a udělat si buď mix či použít jednodruhově. Výborné jsou i nudličky z cuket, mrkve či například dýně. Fantazii se meze nekladou.

 

5_1

DEZERT

TERMIX

Ingredience na 4 pohárky:

  • 20g čokolády 75% či dle chuti
  • plátek másla
  • 2pl mléka
  • 1 tučný měkký tvaroh v kelímku
  • lyofilizované či čerstvé ovoce

Postup: Čokoládu (Dle procent kakaa si tvoříte chuť od hořké po sladší, vyberte dle Vaší chuti.) rozpustíme s máslem a přidáme mléko. Stačí pouze pár minut. Až se vše rozpustí, promísíme, vypneme a již dále nezahříváme. Následně vmícháme do teplé směsi tvaroh. Vše je třeba pořádně spojit a už jen nandáme do skleniček či mističek a doplníme ovoce, například lyofilizované maliny.

Tip: Tvaroh je výborným zdrojem bílkovin ve spojení s mléčným produktem. Tvorba termixu zabere jen pár minut. Jedná se výživově o úplně jiný, kvalitnější, produkt než pokud si koupíme již hotový. A zaručeně bude chutnat nejen dospělým, ale i dětem.

Najdete nás i na MALL.CZ