Zdravé recepty pro těhulky - fenykl

Fenykl je bylina, kterou bychom se měli naučit v rozumném množství konzumovat, jelikož působí příznivě nejen na ženy, ale také na miminka. Proto tyto recepty můžete využít hojně například v šestinedělí. Nejčastěji se fenykl používá ve formě čajů (jednodruhové, bylinné směsi pro kojící ženy, fenyklový čaj pro děti atd.), ale je možné ho připravovat i v kuchyni na což se dnes podíváme. A jako vždy zakončíme sladkou tečkou dnes ve formě super čokoládové bomby.

Fenykl se v kuchyni skvěle se hodí například do salátů, polévek, pečené zeleniny nebo k rybám. Působí na zklidnění střev i bříška právě u novorozenců, dále podporuje tvorbu mateřského mléka. Působí i na relaxaci hladkých svalů kromě gastrointestinálního traktu i děložních, proto ho někdo pro těhotné nedoporučuje, obavy však při běžných dávkách nejsou třeba.

1

POLÉVKA

ZELENINOVÝ VÝVAR S FENYKLEM

Ingredience:

  • 300g mixu polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel, hrášek, fazolky, květák apod.)
  • ½-1 bulvy fenyklu
  • 1,5l vody
  • plátek másla
  • pepř, sůl

Postup: Do kastrolu si dáme rozpouštět máslo, na které hodíme pokrájenou polévkovou zeleninu na drobnější kousky. Mírně orestujeme, poté podlijeme vodou a vaříme. Zhruba po 15 minutách po mírném změknutí zeleniny přidáme na proužky nakrájený fenykl a vaříme ještě dalších 10 minut. Polévku ochutnáme a přidáme čerstvě namletý pepř a sůl.

2

HLAVNÍ JÍDLA

ZAPEČENÝ FENYKL

Ingredience na 2 porce:

  • 1 fenykl
  • 1 velká červená cibule
  • smetana na vaření
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Zapékací nádobu si vymažeme olivovým olejem. Přidáme na proužky nakrájenou červenou cibuli, na kterou poklademe silnější plátky celého fenyklu. Přidáme čerstvě umletý pepř i sůl a dáme péct na 170°C. Asi po 15-20 minutách když nám mírně změkne, zalijeme trochou smetany a ještě chvilku 5-10minut zapečeme.

Takto připravený fenykl lze využít jako příloha například k pečenému masu, stejně tak jako vegetariánské jídlo.

Tip: Případně lze doplnit při zapékání o brambory.

 

3

SALÁT S TUŇÁKEM A FENYKLEM

Ingredience na 1 porci:

  • 80g tuňáka v olivovém oleji či vlastní šťávě
  • ¼ hlávkového salátu
  • ½ fenyklu
  • 2 vejce
  • 1 pl dýňových semínek
  • 1 čl hrubozrnné hořčice
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Dáme si vařit vajíčka a mezitím si připravíme základ salátu. Hlávkový salát omyjeme a natrháme na malé kousky, které pokladem na talíř jako základ. Přidáme na proužky nakrájený fenykl (včetně zelené části), rozprostřeme tuňáka, posypeme dýňovými semínky, a nakonec dáme vařené vajíčka. Salát zakápneme olivovým olejem. Vajíčka osolíme a opepříme. Přidáme hrubozrnnou hořčici a můžeme podávat.

 

4

TARHOŇA S KUŘECÍM MASEM, FENYKLEM A SUŠENÝMI RAJČATY

Ingredience na 4 porce:

  • 450g kuřecích prsou
  • 1 fenykl
  • 80g sušených rajčat v oleji
  • 12pl tarhoňi
  • směs koření na pečené kuře
  • sůl
  • olivový olej

Postup: Kuřecí maso si očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší proužky. Dáme si vařit osolenou vodu na tarhoňu. Do vroucí vody ji dáme vařit do změknutí cca na 10 minut, poté propláchneme studenou vodou. Mezitím si na pánev nalijeme trochu olivového oleje a dáme restovat maso, které posypeme kořením na pečené kuře. Asi po 10 minutách přidáme k masu fenykl na plátky a to bílou část bulvy. Zelenou část si pokrájíme také, ale necháme zatím stranou. Restujeme dalších 10 minut po podlití troškou vody. Poté přidáme k masu tarhoňu i pokrájená rajčata a již dále nezahříváme. Posypeme zelenou částí fenyklu a v případě potřeby přisolíme, ale směs koření bývá slaná, tak pozor na přesolení.

Tip: Tarhoňa je drobná těstovina využitelná jednoduše jako příloha, ale také jako zavářka do polévek či jídlo pro děti.

 5

DEZERT

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MALINAMI

Ingredience na 1 velký dort, 12 porcí:

  • 6 velkých vajec
  • 2 tučné tvarohy
  • 500g hořké čokolády
  • 250g malin
  • 10g erythritu, jiného sladidla či cukru
  • špetka soli

Postup: Trouchu předehřejeme na 250°C a připravíme si formu, kterou vysteleme pečícím papírem. Čtyři čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Vajíčka si oddělíme. Z bílků se špetkou soli vyšleháme hustý sníh. Žloutky přidáme k rozpuštěné čokoládě a pomalu smísíme, následně vmícháme postupně i sníh. Směs nalijeme do formy a pečeme cca 10 minut ve vyhřáté troubě, dort je uprostřed vláčný. Necháme vychladnout a uložíme do lednice, kde ztuhne. Připravíme si krém: 2 tvarohy rozmícháme se 2 polévkovými lžícemi erythritu či jiného sladidla. Po vychladnutí (klidně přes noc) vyndáme dort z lednice, namažeme tvarohem a polijeme poslední čokoládou, kterou si rozpustíme ve vodní lázni. Posypeme malinami a můžeme podávat.

Najdete nás i na MALL.CZ